Scopul conferintei

Ziua de 15 mai va fi dedicata chirurgiei ginecologice de performanta si va avea 4 sesiuni tematice: chirurgie live, endometrioza, oncologie, uroginecologie si o sesiune speciala: "Tinerii nostrii incotro?" in care se vor dezbate perspectivele si sansele profesionale si sociale ale tanarului rezident roman.

Fiecare sesiune va avea ca protagonisti personalitati de prestigiu european, de nationalitate romana, care activeaza peste hotare si un performer in domeniul respectiv care activeaza in tara. Sesiunile vor fi interactive si contam pe implicarea d-voastra.

Ca invitati din diaspora medicala vom avea placerea sa-l urmarim operand in direct de la Rouen pe Prof. Horace Roman, unul dintre cei mai mari specialisti europeni in chirurgia endometriozei, care va sustine ulterior si o videoconferinta; Prof. Serban Costa, directorul Universitatii Magdeburg, director de program national pentru cancerul de san si de ovar pentru Germania, care va conduce sesiunea de Oncologie Ginecologica si dr. Andrei Mueller-Funogea, seful sectiei de uro-ginecologie a Spitalului Marien din Düselldorf, care va prezida sesiunea de uro-ginecologie si dr. Dragos Georgescu, seful clinicii de oncologie din Rouen. Partenerii de discutie romani pe care contam sunt: Prof. Petre Bratila, specialist de top in chirurgia vaginala si uroginecologie, Conf. dr. Serban Negru, director al Spitalului Oncohelp Timisoara, Conf. Dr. Patriciu Achimas Cadariu, managerul general al Institutului Oncologic I. Chiricuta din Cluj-Napoca.

Zilele de 16-17 mai vor fi dedicate medicinii fetale avand drept scop:

• Recapitularea investigatiilor biologice materne si mai ales a examinarilor ecografice fetale la sfarsitul primului trimestru al sarcinii (intre 11 saptamani si 14 saptamani de amenoree).

Datele prezentate, provenind din ultimele cercetari in domeniu, mare parte realizate de catre FMF - Londra (Fundatia de Medicina Fetala), speram sa lamureasca o serie de "mituri nefericite" perpetuate in jurul nostru si care afecteaza practica noastra de zi cu zi.

Contextul actual integreaza screeningul de prim trimestru ca baza a unui algoritm modern de monitorizare a tuturor sarcinilor (conform noii piramide a ingrijirii prenatale - Prof. K. Nicolaides).

Identificarea sarcinilor cu risc crescut de a prezenta anomalii cromozomiale, anomalii morfologice, preeclampsie, moarte fetala intrauterina, diabet gestational etc permite un management specializat si mai ales, efectuarea unui tratament profilactic individualizat, eficace in reducerea incidentei patologiei respective.

Cat de aproape suntem de acest deziderat, care sunt concluziile unor studii recente in acest sens, limitele si perspectivele, toate aceste intrebari si multe altele, vom incerca sa le gasim un raspuns cu ocazia acestui curs.

• Prezenta Prof. Kypros Nicolaides (video-conferinta online) certifica calitatea acestui curs si speram sa satisfaca interesul dumneavoastra.

Speram sa fie un alt fel de curs, in sensul in care vom incuraja exprimarea directa a observatiilor, parerilor, experientei personale ale fiecarui participant, creeand astfel un cadru interactiv atractiv.

• Prezentarea rezultatelor locale, cum putem indeplini in Romania conditiile de calitate FMF, reprezinta un alt capitol important.

Vor fi prezentate cazuri deosebite, bine documentate, care suntem siguri ca vor naste discutii si dezbateri constructive.